Az év alighanem legelképesztőbb, legcinikusabb írását produkálta bizonyos Szentesi Zöldi László a mai Magyar Hírlapban. A szerző azon élcelődik a tőle megszokott lapos humorral, hogy a laptársak egyike-másika fehér címlappal jelent, jelenik meg a héten az új médiatestület mindenhatósága elleni tiltakozásul. 

Olvasatában a média szájkosár csak azoknak fáj, akik nem bírják feldolgozni a jobboldali sajtó térnyerését a balliberális média kárára. Pedig normális helyeken - teszem hozzá már én - a véleménynyilvánítás, a szólásszabadság nyirbálására tett kísérleteket közös felhördüléssel utasítja el mind jobb, mind baloldali média, tudván, hogy egyszer hopp, másszor kopp, a médiaregula bizony minden szereplőt hátrányosan érint, legfeljebb egy-két ciklussal odébb. Szentesi Zöldi most nyilván felfogni sem képes, hogy lehet ő még ellenzékben. (Bár eddigi opportunizmusát látva lehet, hogy tényleg mindig kormánypárti marad. Kényelmesebb, élhetőbb így az újságírói pálya.) 

A bornírt csőlátáson túl a legszánalmasabb viszont ez: "És még ők beszélnek nekünk ízlésről, szakmaiságról, szabadságról, szolidaritásról. Üres címlap ide vagy oda, azért akad mozgásterük. Helyezzék például piaci alapra a működésüket, találjanak támogatókat, kezdjenek gyűjteni és takarékoskodni, egyszóval önmagukkal foglalkozzanak. Ne vizionáljanak 25 milliós büntetéseket, amikor még nincs is új médiatörvény. És legfőképpen ne képzeljék magukat élcsapatnak, mert azok az idők már elmúltak, amikor elhülyíthették a fél társadalmat. A Magyar Hírlap nem csatlakozik semmiféle szolidaritási akcióhoz, mert nincs miért."

Egyfelől ugye, szégyellnivaló abból a Magyar Hírlapból mutogatni a piacra, ahol a mindenható tulajdonos heti rendszerességgel jelenik meg sztálini személyi kultuszra hajazó egész oldalas fotókon, nyilatkozva - most épp - az egyetemi kutatásfejlesztésről, máskor gazdaságpolitikáról, politikáról, bármiről, de ő értékeli saját tévécsatornáján a választási eredményeket is. És még így sem nő az a nyomorult példányszám, épp most bocsátották el a fél szerkesztőséget. Szentesi Zöldi pontosan tudhatja - és vélhetően reméli - azt is, hogy a Szalai Annamária vezette médiahatóság jól irányzott büntetésekkel tönkre tudja tenni a piacról élő, vékonyka nyereségeket, vagy súlyos veszteségeket termelő lapokat. 

Másfelől, hogy is volt csak 2004-ben egy Magyar Hírlap nevű lappal? Idézem az Index.hu akkori beszámolóját:   

A Magyar Nemzet, a Népszava és az Index felajánlotta, hogy szolidaritásból szombati számában biztosít pár oldalt a Magyar Hírlapnak, hogy elbúcsúzhasson olvasóitól. Ezt Szombathy a magyar sajtót összekovácsoló szép gesztusnak nevezte. A Magyar Nemzetben egy tudósítás jelenik majd meg a mai eseményekről, valamint a Magyar Hírlap álláspontja. A Népszava pénteken este az MTI-hez eljuttatott közleményében bejelentette: "miután a Ringier Kiadó már a Magyar Hírlap szombati számát sem jelenteti meg, a lap szerzői a Népszava szombati számának mellékletében búcsúznak olvasóiktól".

Szép gesztus, a sajtó épp szívóágon lévő képviselője iránt a többi, épp prosperáló lapjától. Nem telt el sok idő, mégis olvassuk csak újra Szentesi Zöldi mai sorait: "A Magyar Hírlap nem csatlakozik semmiféle szolidaritási akcióhoz, mert nincs miért."

Szánalmas, sunyi alak. Nem szégyelli.



 

Címkék: tv magyar hírlap széles echo szolidaritás gábor lászló médiatörvény szalai annamária zöldi szentesi médiahatóság

A bejegyzés trackback címe:

https://nemszegyelli.blog.hu/api/trackback/id/tr242489780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wendriner úr 2010.12.04. 17:43:58

Sunyinak nem sunyi, nyílt, emelt fővel.

nemszégyelli 2010.12.05. 08:10:06

@Wendriner úr: Attól még sunyi. És akkor még finoman fogalmaztunk.

makkfelső 2010.12.06. 09:53:40

van, ami mindig a felszínre úszik...
süti beállítások módosítása