Nincs nagy szerencséje Szalontay Mihály gazdasági újságírónak ezekkel a nyomorult hitelminősítő intézetekkel. Pedig az utóbbi években még olyan jól kiszámítható módon tudott támaszkodni rájuk.

2008: Csökkentett gazdasági növekedés, az ország leminősítése, megroggyanó forint és zuhanó tőzsde – ezek a lesújtó hírek érkeztek tegnap hazánkkal kapcsolatban. ...  A globális válság közepette a kihívásokra nincs válasza a kormánynak. ... A Fitch Ratings hitelminősítő stabilról negatívra rontotta hazánk szuverén adósbesorolását. Emiatt ismét megroggyant a magyar fizetőeszköz, s az euróért 270 forintot kellett adni, majd a forint visszaerősödött 267-re. A befektetői bizalom megingásának további jele, hogy délután fél kettőre tíz százalék feletti esésben volt a budapesti tőzsdeindex, stb.

2009 decemberében, alig egy éve: Magyarország gazdasága kicsi, nyitott és sérülékeny, s mivel a kormány számos kulcsfontosságú kérdést megoldatlanul hagyott, sürgős szerkezeti reformokra van szükség, amelyeket a következő kabinetnek kell majd megoldania – derült ki a Standard & Poor’s hitelminősítő legfrissebb elemzéséből. ... A Standard & Poor’s, a világ egyik legnagyobb hitelminősítője legfrissebb, magyarországi helyzetet elemző jelentése szerint a jelenlegi kormányzat nem lépett tovább a nyugdíjreformokkal, beleértve a korengedmények kezelését, aminek hatása tükröződik az alacsony foglalkoztatási aktivitásban is. Ugyancsak nem mozdult előre egy tapodtat sem az alacsony hatékonyságú és költséges egészségügyi ellátás reformja, hasonlóképpen a túlzottan bőkezű és rosszul célzott társadalmi juttatásokhoz. A következő kormányzatra vár az állam méretének és az államapparátus párhuzamosságainak lefaragása. stb.

Erre ilyen egy pechet: bekövetkezik a várva várt váltás, száguld a gazdaság, közel a Kánaán, de a hitelminősítők még mindig nem adják meg a bizalmat. Hát ezen aztán tényleg van mit busongani. A tegnapi Magyar Hírlap publicisztikában már a Moody's szemüvegével van a gond, de mindegy is, mert az ország halad a maga útján, az idő közben inkompetenssé vált hitelminősítők meg ugathatnak, úgyse értik, milyen nagy dolgok vannak itt készülőben.

Pedig hát ezúttal is csak "megroggyant a magyar fizetőeszköz" , amit a Moody's a nyugdíjreformokkal kapcsolatos lépésekről mondott, azt sem teszik az ablakba...

Nehéz kenyér gazdasági újságírónak lenni, különösen, ha a technika vívmányainak köszönhetően visszakereshetők az ember tavalyi, tavaly előtti írása. Nem szégyelli?  

 

 

 

Címkék: magyar hírlap and standard mihály fitch moodys szalontay hitelminősítők poors

A bejegyzés trackback címe:

https://nemszegyelli.blog.hu/api/trackback/id/tr912501281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

makkfelső 2010.12.08. 09:16:24

tartok tőle, nem jut el a kritika annak, akire vonatkozik...
süti beállítások módosítása